Resepi Cheesekut & Pizza Senang, Mudah
Assalamualaikum ..
Hai hai hai. Kita update blog lagi.
Yeayy.
Sebab apa? Sebab kita ada resepi baru.
Baru untuk saya, bukan untuk tuan-tuan & puan-puan.
Haks haks haks.
Left : Milo Cheesekut. Right : Pizza Malas
Kenapa malas? Jangan khuatir. Sebab saya tak reti nak buat dough pizza tu. Malas fikir, terus terlintas nak pakai roti.
Oke, jom start.
RESEPI CHEESEKUT
- 250 gram Cheese Cream
- Susu cair
- Susu pekat
- Biskut Deluxe Creaker (Hup Seng)
CARA-CARA
- 250 gram Cheese Cream
- 6 sudu susu cair
- 4 sudu susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)
*Semua bahan ni di-blender. Boleh pakai mixer*
- Celupkan biskut dalam lebihan susu. Susun dalam loyang.
- Lapiskan dengan acuan yang dah di-blender.
- Ulang langkah celup, lapis sampai habis.
Lagi tinggi buskut, lagi bagus.
RESEPI PIZZA MELAYU
- Sosej
- Cili benggala (tak nak guna pun, tak pe)
- Cheese untuk Pizza Toping (Cari je yang ready made. Sebab tak sure depa pakai cheese apa)
- Sos Tomato (boleh pakai sos spagethi)
- Roti (Kalau pandai buat dough pizza, lagi bagus)
CARA-CARA
- Susun roti dalam loyang (selapis sahaja)
- Sapu sos tomato. Jangan terlalu banyak, nanti masam
- Tabur Cili benggala. Jangan banyak sangat. Takut tak muat untk sosej.
- Tabur pulak Sosej
- Last sekali, tabur cheese.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 180c
*Topping pizza tu nak letak ayam pun boleh. Make sure rebus dulu ehh*
Selamat mencba :)
*Currently, eating pizza and cheesekut.*
Comments